Expeditie Oost: Willem Molenveld uit Hengelo opent schaatsmuseum met éigen collectie

Het allereerste officiële Twentse Schaatsmuseum is geopend. De 71-jarige Willem Molenveld wist het meteen toen hij in zijn schoenenwinkel een Hoge Noor-schaats in handen kreeg voor een slijpbeurt: "Ik ga schaatsen verzamelen."

Willem toverde eigenhandig, met natuurlijk een beetje hulp van familie en vrienden, een oude schuur om tot het museum, zijn eigen Twentse Schaatsmuseum. Het dak timmerde hij zelf en zijn zoon legde de bekabeling aan.

Willem Molenveld (Foto: RTV Oost / Loes Wigger)
Willem Molenveld (Foto: RTV Oost / Loes Wigger)

Uit de hand gelopen hobby

Wat begon als een onschuldige verzameling, is uitgelopen tot een waar museum. Hoeveel schaatsen hij heeft kan Willem niet exact zeggen, maar dat het er veel zijn is duidelijk te zien wanneer team Expeditie Oost naar de tweede verdieping loopt. Zijn verzameling staat strak en keurig geordend in kasten en Willem weet alles te vertellen over de honderden schaatsen en de geschiedenis ervan.

Verzameling schaatsen (Foto: RTV Oost / Loes Wigger)
Verzameling schaatsen (Foto: RTV Oost / Loes Wigger)

Een uniek kijkje

Benieuwd naar Willem zijn verzameling? Iedere zaterdag zijn de deuren van dit museum aan de Boekeloseweg nummer 1 in Hengelo geopend. De video van Team Expeditie Oost kijken, kan natuurlijk ook ...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: