Coronavirus in rioolwater gevonden, maar hoe zit dat met veiligheid drinkwater?

Het nieuwe coronavirus is in Nederlands rioolwater gevonden, twitterde het RIVM vanmiddag. "Is het drinkwater dan nog wel veilig?" vroegen twitteraars zich af. Evy Elschot van drinkwatermaatschappij Vitens legt uit.

"Rioolwater komt niet in aanraking met drinkwater. De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is dan ook nul. We pompen drinkwater uit lagen die soms wel tien tot honderd meter onder de grond liggen. Dat opgepomte water wordt gezuiverd en dat proces controleren we de hele dag door. Mensen kunnen dus gewoon het water uit de kraan drinken."

Wettelijke taak

Drinkwaterproducenten hebben in Nederland de wettelijke taak om burgers van gezond en veilig water te voorzien, ook in tijden van crisis. "Voor dit soort uitzonderlijke situaties hebben wij plannen en protocollen klaarliggen." Hierin staat beschreven hoe de watervoorziening automatisch door kan gaan, zelfs wanneer deze vanaf een afstand moet worden bediend, en er zijn maatregelen vastgesteld om te voorkomen dat virussen zich zouden kunnen verspreiden.

 

Veilig drinkwater

"Het coronavirus kan niet goed overleven in water en doordat Vitens het water tot op microbiologisch niveau zuivert, kunnen we garanderen dat het drinkwater veilig is", zegt Elschot van Vitens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vitens Overijssel drinkwater Nieuws
Deel dit artikel: