Markt Hengelo laat weer verkopers van snacks toe

Op de markt in Hengelo worden weer verkopers van snacks toegelaten. Afgelopen weekend waren diezelfde verkopers niet welkom, omdat er alleen nog maar noodzakelijke levensmiddelen verkocht mochten worden.

Veiligheidsregio Twente besloot vorige week dat markten nog uit maximaal tien standplaatsen mochten bestaan en dat er alleen levensmiddelen verkocht mochten worden. 

'Verkopers zijn gaan clusteren'

"Verkopers zijn gaan clusteren", legt marktmeester Annet ten Hoopen uit. "De poelier en de groenteboer bijvoorbeeld, die hebben met elkaar één standplaats. Daar hebben ze afspraken over gemaakt."

En als je als bezoeker de kramen ging tellen, telde je er vermoedelijk meer dan tien. "Het zijn tien standplaatsen, waarvan er nu maar zeven gebruikt worden," aldus de marktmeester. "We hebben zeven rijen, elke rij is een standplaats."

'Snacks zijn ook voedsel hè?'

De verkoopkramen met snacks worden weer toegelaten, omdat de woensdagmarkt minder druk bezet is dan de zaterdagmarkt. "En snacks zijn ook voedsel hè?", legt de marktmeester uit. "Als er een nieuwe noodverordening komt, kan het weer anders zijn."

"We zijn blij dat we weer mogen", vertelt verkoper Hans Hofstede. "Ik weet niet of het heel druk wordt, dat zal wel niet."

'Omzet loopt terug'

Overigens gelden er wel andere regels dan normaal op de markt. Snacks mogen bijvoorbeeld niet ter plekke opgegeten worden. "Alles moet mee naar huis of naar de kantine", vertelt Ten Hoopen. 

"Daardoor loopt de omzet ook al terug natuurlijk", stelt Hofstede. "Alles moet ingepakt worden. Het is niet anders."

Bart Haverkate, met ook een snackkraam, zegt dat zijn omzet fors gekelderd is. "We draaien ongeveer dertig procent van onze normale omzet. Als we dat al halen. Er komt bijna geen publiek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: