Milieu-organisaties willen een oplossing voor de stikstofcrisis: "Kabinet zit op een dood spoor"

Mobilisation for the Environment (MOB), Greenpeace en Vereniging Leefmilieu vinden dat het kabinet wat betreft de stikstofcrisis op een dood spoor zit. Daarom hebben de organisaties samen een brief aan minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten gestuurd.

In die brief staat dat de milieu-organisaties willen dat het kabinet bindende afspraken maakt om de "huidige al veel te lang durende impasse" te doorbreken.

Tussendoelen

De organisaties willen dat in het bindende reductieplan wordt vastgelegd dat de stifstofemissiereductie binnen tien jaar wordt gehalveerd en dat er tweejaarlijkse tussendoelen komen. "Als dat niet gebeurt, dan wordt de stikstofproblematiek de eerstkomende jaren niet opgelost en zullen zowel de natuur, volksgezondheid en economie ernstige schade ondervinden", stellen de partijen.


Johan Vollenbroek, voorzitter van MOB: "Het kabinet heeft de afgelopen tien maanden getracht een immens natuurprobleem op te lossen samen met vrijwel uitsluitend vertegenwoordigers van de agrarische sector. Het Landbouw Collectief zal de intensieve veehouderij met man en macht blijven verdedigen, terwijl juist deze sector de grootste bijdrage aan de stikstofcrisis levert."

Om tafel

Daarom vinden de briefschrijvers dat het voor de minister tijd is om ook met natuur- en milieuorganisaties om tafel te gaan. Het stikstofreductieplan dat zij in de brief hebben voorgesteld, moet daar een eerste aanzet voor zijn. 

Het Landbouw Collectief overlegde de afgelopen maanden met minister Schouten over een oplossing voor de stikstofcrisis, maar stapte gisteravond uit het overleg. De agrariërs zijn het niet eens met de door de minister gekozen richting om de stikstofproblematiek op te lossen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
stikstof pas landbouw Nieuws
Deel dit artikel: