Vrienden in Deventer bedenken Plaagradar app: meld en ontwijk eikenprocessierupsen

De Plaagradar werd bedacht door zes vrienden uit Deventer. Sinds vorige week is de app te downloaden en op meerdere plekken worden er al meldingen gedaan. 

Op dit moment zijn de rupsen nog moeilijk te zien, want ze zijn nog klein. Maar, daar komt verandering in. Vanaf half mei kunnen we weer last krijgen van de kleine brandharen van de rupsen. Er wordt verwacht dat de rupsen komend jaar voor veel overlast gaan zorgen.

De plaagradar moet daarom de komende tijd hulp bieden. Gebruikers kunnen melden in welke bomen de rupsen zitten. Mede-ontwerper Yorinde Zomer: "Daardoor weet je waar de dieren zich bevinden en dat maakt het ontwijken van de beestjes makkelijker."

De app is landelijk te downloaden, maar in Deventer wordt het extra makkelijk gemaakt om de rupsen te melden. "We hebben hier alle eikenbomen zichtbaar gemaakt op de kaart. Daardoor weet je precies waar je de rupsen kunt vinden en melden." 

Data naar gemeenten

De Plaagradar is handig voor mensen die onbezorgd naar buiten willen, maar ook gemeenten hebben wat aan de app. "We willen de gegevens ook delen met gemeenten, zodat zij hun bestrijding daar op aan kunnen passen", aldus Zomer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: