Enexis krijgt lening van 98 miljoen euro voor overgang naar duurzame energie

Netbeheerder Enexis krijgt een lening van 98,4 miljoen euro van de provincie Overijssel. Het geld wordt gebruikt om de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk fors uit te breiden, zodat met name windmolens en zonneprojecten op dat netwerk kunnen worden aangesloten.

Dat is gisteravond besloten door Provinciale Staten.

Van unanieme steun was echter geen sprake. Met name de SP en PVV hadden bezwaren tegen de lening. "Wij hebben moeite met het voorstel", zei Statenlid Simon Zandvliet (SP). "We gaan honderd miljoen euro van de belastingbetaler gebruiken. Dat is ontzettend veel geld."

1,9 miljard nodig

Enexis sprak eerder de verwachting uit dat het de komende tien jaar 1,9 miljard euro extra moet investeren in het energienet. Dat is nodig, zo stelt de netbeheerder, om windturbines, zonnepanelen en warmtesystemen de komende jaren op het energienet aan te kunnen sluiten.

De provincie Overijssel is voor 19,7 procent eigenaar van Enexis. Ook andere aandeelhoudende provincies, waaronder Noord-Brabant en Limburg, zijn door de energiebeheerder gevraagd om een lening te verstrekken. "Enexis is het nutsbedrijf van de provincie. Het is daarmee een kerntaak van de provincie", zei gedeputeerde Eddy van Huijm.

'Noodzakelijke stap'

De lening werd door een meerderheid van de Statenleden gesteund. De voorstanders noemden het 'een noodzakelijke stap' om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De provincie Overijssel wil in 2030 namelijk bijna de helft van de energie duurzaam opwekken, dus via bijvoorbeeld windmolens en zonneparken.

Enexis betaalt overigens rente over de lening, dus uiteindelijk levert het de provincie ook geld op.

Miljarden investeren

Enexis (vroeger Essent) is de zogeheten 'netbeheerder' die in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland de energiedistributie regelt. Het bedrijf moet de komende jaren miljarden investeren om alle zonne- en windenergie te kunnen transporteren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om transformatoren, dikkere leidingen en het versterken van hoofdstations. Voor Overijssel staat alleen al dit jaar een investering van 162 miljoen euro gepland. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: