Boeren blokkeren opnieuw Albert Heijn-distributiecentrum in Zwolle

Ruim honderd trekkers blokkeren vanavond weer het distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn in Zwolle. Behalve trekkers zijn er ook shovels en een giertank aanwezig. Volgens de aanwezige boeren zijn er nog zo'n vijftig trekkers onderweg.

In eerste instantie verzamelden de boeren zich bij De Lichtmis, om vervolgens met zo'n dertig trekkers naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle te gaan. Daar stonden al tientallen trekkers. Door de blokkade loopt het vrachtwagenverkeer rond de Albert Heijn volledig vast.

Dat distributiecentrum blokkeerden de boeren afgelopen zaterdag ook al met zo'n honderd trekkers.

Maatregel terugdraaien

De actie is door meerdere groeperingen georganiseerd, maar niet door Farmers Defence Force. "We willen dat de minister de voermaatregel terugdraait. Ook willen we weer met Schouten om tafel, zolang dat niet gebeurt blijven we dit soort acties houden", vertelt woordvoerster Janet Mensink.

Ze legt uit waarom de boeren hebben besloten om vanavond het distributiecentrum van de supermarktketen te blokkeren. "Hier wordt voedsel verspreid en door dit te blokkeren wordt iedereen geraakt."

De boeren blokkeren het distributiecentrum in Zwolle (Foto: RTV Oost)
De boeren blokkeren het distributiecentrum in Zwolle (Foto: RTV Oost)

Veevoerbeleid

De protesterende boeren voeren al sinds vrijdag op verschillende plekken in het land actie tegen het nieuwe veevoerbeleid van minister Schouten van Landbouw. Zij wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. De boeren zien dat als 'dierenmishandeling' en kwamen zelf met een alternatief plan; ze willen de eiwitten in het veervoer verlagen op basis van vrijwilligheid.

De Tweede Kamer stemde vorige week voor een motie van CDA en VVD om het plan van de minister en het alternatieve plan van de boeren door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Maar voor de boeren is dat niet voldoende. Het plan van Schouten moet in september namelijk al in gaan en de kans is groot dat de doorberekening dan nog niet is gedaan.

Aangifte

Daarop deden afgelopen vrijdag en zaterdag tientallen boeren in onder meer Deventer, Zwolle, Hengelo en Almelo aangifte tegen Carola Schouten, minister van Landbouw. Ook blokkeerden boeren vrijdag de A1 bij Holten. Overdwars geparkeerde trekkers dwarsboomden het verkeer op de snelweg. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle boerenprotest Nieuws
Deel dit artikel: