Corona-app volgende fase in: vanaf vandaag test onder grotere groep Twentenaren

De ontwikkeling van de corona-app gaat vandaag een volgende fase in. Na een interne test binnen de universiteit van Twente wordt er nu een zogenoemde veldtest uitgerold. Deze wordt onder een geselecteerd publiek verspreid om de werking te testen en te verbeteren.

De app krijgt de naam CoronaMelder. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Of Nederland de app inderdaad gaat gebruiken, beslist het kabinet volgende week.

De naam van de app, die een seintje kan geven als je dicht bij iemand bent geweest die het virus onder de leden heeft, zong al rond. Het Rijk bleek bijvoorbeeld al een website te hebben vastgelegd met deze naam.

Enkele honderden inwoners

Komende week wordt de app getest door enkele honderden inwoners van Twente. Daaruit moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze zijn besmet of dat ze gevaarlijk dicht in de buurt van een drager van het virus zijn geweest.

De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Het doel is dat zij zich sneller kunnen afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
corona app Twente Nieuws
Deel dit artikel: