Boerenprotesten met landbouwvoertuigen na verbod weer toegestaan in IJsselland

Veiligheidsregio IJsselland heeft het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen niet verlengd. Demonstreren mag, mits dit twaalf uur van tevoren is aangekondigd. Dat is de uitkomst van een overleg tussen landbouworganisaties en de Veiligheidsregio. Het verbod liep tot morgenavond zes uur.

De Veiligheidsregio voerde vorige week het verbod in, nadat boeren meerdere keren het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle hadden geblokkeerd. Door de actie van afgelopen vrijdag konden 230 supermarkten niet bevoorraad worden.

Uit het overleg is gekomen dat er geen distributiecentra meer geblokkeerd mogen worden. Ook mag de openbare orde niet verstoord worden of vitale functies platgelegd worden. 

De boeren voeren actie tegen de veevoermaatregel van het kabinet. Minister Carola Schouten van Landbouw wil dat er minder eiwit in veevoer komt, om zo de uitstoot van stikstof uit mest terug te dringen. De boeren vrezen voor de gezondheid van hun koeien. Ook willen ze een hogere prijs voor hun producten.

Nieuwe acties

Voor komende woensdag heeft Farmers Defence Force (FDF) al nieuwe acties aangekondigd. Daarin wordt Nederland opgeroepen om thuis te werken.

Veiligheidsregio IJsselland roept andere regio's op om ook in gesprek te gaan met de boeren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: