Mogen boeren straks 'gewoon' weer met trekkers demonstreren?

Veiligheidsregio IJsselland beslist vanmiddag of het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen wordt verlengd. Het huidige verbod geldt tot vrijdagavond zes uur, terwijl Farmers Defence Force (FDF) voor komende woensdag al nieuwe acties heeft aangekondigd.

FDF eist dat minister Schouten voor de 21e haar veevoerbeleid aanpast. Zo niet, "Dan sta je wellicht een uurtje stil op de snelweg of kun je wat minder eten kopen in de supermarkt", zei FDF-regiobeheerder Albert Markerink maandag.

Schouten wil niet buigen

Minister Schouten is niet van plan zich aan dit ultimatum te houden. Daarmee is de kans groot dat de boeren volgende week de straat weer op gaan. Of ze dan ook met trekkers op pad mogen, wordt vanmiddag duidelijk.

De Veiligheidsregio voerde het verbod in nadat boeren vorige week het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle hadden geblokkeerd. De actie viel verkeerd bij Peter Snijders, burgemeester van Zwolle. "Vooral omdat we een dag eerder een goed gesprek hebben gehad en een paar afspraken hadden gemaakt", aldus Snijders.

230 supermarkten zonder voorraad

Door de blokkade bij het distributiecentrum konden er geen producten worden geleverd aan 230 supermarkten. "Dat was echt onacceptabel", aldus de burgemeester.

De boeren gaan de straat op vanwege de geplande veevoermaatregel van het kabinet. Deze maatregel houdt in dat er minder ruw eiwit in veevoer komt, om zo de uitstoot van stikstof uit mest terug te dringen. De boeren vrezen dat dit ten koste gaat van de gezondheid van hun koeien. 

Ook zijn de boeren bang dat ze geld mislopen omdat de melk niet per liter wordt betaald, maar onder andere per kilo eiwit. Wanneer er minder eiwit in de koe gestopt mag worden, komt er ook minder eiwit in de melk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: