FNV wil met ultimatum en petitie sociaal plan afdwingen voor medewerkers Wehkamp

FNV-leden van Wehkamp hebben het sociaal plan van de Zwolse webwinkel unaniem afgewezen. De vakbond legt vandaag een ultimatum neer en er wordt een petitie gestart om druk uit te oefenen op de leiding van Wehkamp. "Als ze dat negeren en niet met goede afspraken komen voor een sociaal plan dan volgen er mogelijk nog andere acties deze zomer", zegt Ali Aklalouch, bestuurder van FNV Handel. 

Bij Wehkamp verdwijnen 82 banen, waarvan dertig op het hoofdkantoor in Zwolle. Zo worden onder andere de distributiecentra van Maurik en Zwolle samengevoegd. Ook de fotostudio in Zwolle wordt verplaatst naar het hoofdkantoor.

Drie pogingen

Voor medewerkers die niet mee kunnen verhuizen of weg moeten bij het bedrijf, is er een sociaal plan opgesteld door Wehkamp. FNV heeft al drie keer met het bedrijf onderhandeld over een sociaal plan, naar eigen zeggen zonder succes.

Zo eist FNV onder andere dat er in het plan een goede beëindigingsvergoeding komt, die voor iedereen geldt. Ook wil de vakbond betere vergoedingen voor begeleiding naar een andere baan en voor scholing, zodat ontslagen werknemers meer kans hebben om weer aan het werk te gaan. Aklalouch: "Ook mag niemand onder slechtere voorwaarden gedwongen worden om straks een andere functie te accepteren."

'Drukker dan ooit'

Wehkamp voert de plannen uit om efficiënter te kunnen werken. Ook wordt er meer ingezet op de winkelervaring. FNV vindt dat er geen financiële noodzaak is voor de reorganisatie. Volgens de bond heeft de online winkel het door de coronacrisis drukker dan ooit.

Aklalouch: "Apax (Britse eigenaar van Wehamp, red.) wil gewoon meer winst maken. Dan mag daar ook wel iets fatsoenlijks tegenover staan voor de medewerkers die zich jarenlang altijd keihard voor het bedrijf hebben ingezet. Het eindbod dat nu op tafel ligt, doet daar absoluut geen recht aan."

'Leegtrekken'

Volgens Aklalouch wordt Wehkamp als pinautomaat gebruikt door het Britse investeringsbedrijf. "Het zou ons niet verbazen als Wehkamp na de reorganisatie weer in de etalage wordt gezet voor een volgende koper, die het verder leeg trekt. We hebben dit eerder gezien bij andere bedrijven. Medewerkers zijn de dupe van deze hebzucht. Dit sprinkhanengedrag moet daarom een halt worden toegeroepen."

Het ultimatum verloopt maandag om twee uur 's middags.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Wehkamp Ondernemend Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: