Balkons van 180 woningen in Zwolle niet veilig

Woningcorporatie SWZ heeft balkons aan de Pieter Steynstraat in Zwolle uit voorzorg afgesloten. Uit onderzoek is gebleken dat balkons van 180 woningen niet aan de veiligheidseisen voldoen.

Het onderzoek is gedaan in verband met geplande werkzaamheden, waaronder het schilderen van de balkons. Het gaat om de balkons aan de achterzijde van vier woonblokken.

Niet meer gebruiken

De huurders zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek. Zij mogen per direct het balkon aan de achterzijde van hun woning niet meer gebruiken totdat er herstelwerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk. Er is eerst aanvullend onderzoek nodig.

Freerk Wind, directeur-bestuurder van SWZ: "De veiligheid van onze huurders waarborgen is de eerste prioriteit. Daarom hebben we deze maatregel getroffen. We begrijpen dat het een vervelende situatie is. We spannen ons in om dit probleem op te lossen. Aanvullend onderzoek zal uitwijzen welke vervolgstappen mogelijk zijn. Uiteraard houden we de huurders hiervan op de hoogte."

Voorzijde wel veilig

Van de betreffende appartementen hebben de meeste twee balkons. Volgens SWZ kunnen huurders het balkon aan de voorzijde van hun woning wel veilig gebruiken. Ook deze balkons zijn onderzocht, daaruit bleek dat ze veilig genoeg zijn.

In 2017 werden ook al 150 balkons in Zwolle onveilig verklaard. Toen ging het om woningen aan de Assendorperdijk, Schuurmanstraat en de Wiecherlinckstraat. Dat kwam aan het licht bij een onderzoek van Ingenieursbureau Alferink van Schieveen dat 376 balkons onderzocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle balkon Nieuws
Deel dit artikel: