Vitens waarschuwt: 'Waterdruk valt misschien weg door zeer hoog verbruik'

Drinkwaterbedrijf Vitens benadrukt nog eens dat mensen moeten stoppen met het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes en het wassen van auto's. Door de droogte is er een tekort aan drinkwater. Als mensen toch massaal water blijven gebruiken, ziet Vitens zich genoodzaakt om de waterdruk te verlagen.

Dat heeft als gevolg dat er op sommige plekken minder of misschien helemaal geen water meer uit de kraan komt. De waarschuwing van Vitens betekent ook dat mensen geadviseerd wordt om kort te douchen en alleen ’s nachts de wasmachine in te schakelen.

Anderhalf miljard liter

Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er dertig tot vijftig procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is één miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar vandaag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

"Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg", zegt een woordvoerder van Vitens. "Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt."

Veel toeristen

De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor onze provincie en Gelderland. Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben Overijssel en Gelderland al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

"We houden de situatie van uur tot uur in de gaten. Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vitens Hittegolf hitte droogte Nieuws
Deel dit artikel: