Veroorzaker ernstig ongeluk Zwolle vrijgesproken vanwege onduidelijke oorzaak

Het is onduidelijk wat de omstandigheden waren die leidden tot een ernstig ongeluk twee jaar gelden tussen een bestelbus en een motorrijder in de Zwolse buurtschap Veldhoek. Daarom heeft de rechtbank in Zwolle een 43-jarige koerier uit Oldebroek vrijgesproken.

De bestelbus en de motorrijder botsten in juni 2018 op de Helmhorstweg frontaal op elkaar. Het slachtoffer, een 58-jarige man uit Raalte, hield aan het ongeval blijvend hersenletsel over.  

Onoverzichtelijk 

Twee weken geleden was al duidelijk dat de plek van het ongeval, een flauwe bocht in de weg, erg onoverzichtelijk was door de begroeiing langs de weg. De 43-jarige bestuurder van de bestelbus zag de motor van het slachtoffer niet aankomen toen hij de bocht instuurde. 

Waarschijnlijk heeft het slachtoffer de bestelbus om dezelfde redenen ook niet gezien. De twee konden elkaar niet meer ontwijken en de motorrijder reed frontaal in op de bestelbus. Vanwege het hersenletsel dat hij overhield aan het ongeval kan het slachtoffer niets meer zeggen over het ongeval.

Niet te hard gereden

Uit onderzoek van de verkeersdienst van de politie werd duidelijk dat de 43-jarige koerier in ieder geval niet harder reed dan de ter plekke toegestane 60 kilometer per uur. Hoe hard het slachtoffer reed werd door het ontbreken van remsporen niet duidelijk. 

"Ik heb er geen schuld aan", zei de koerier twee weken geleden tegen de rechters in Zwolle. Volgens de 43-jarige reed hij vaker over deze weg. Dat deed hij altijd voorzichtig vanwege het slechte overzicht. 

De officier van justitie erkende tijdens de strafzaak dat de verkeerssituatie zeker een rol gespeeld kan hebben gespeeld, maar vond wel bewezen dat de Oldebroeker fout zat. Omdat er verzachtende omstandigheden waren, eiste ze een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur. 

Niet kwalijk

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de familie van het slachtoffer het ongeluk de 43-jarige niet kwalijk neemt. De echtgenote van het slachtoffer zou gezegd hebben dat ze niet wist hoe hard haar man de bocht was ingereden.  

De weg naar de bocht is inmiddels aangepakt, er zijn snelheidsbeperkende maatregelen getroffen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle 112 vrijspraak rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: