Justitie eist tot zes jaar gevangenisstraf tegen verdachten gewelddadige woningoverval Kampen

Een 81-jarige Kampenaar loopt nietsvermoedend zijn tuin in, als hij onverwacht door drie mannen terug zijn huis wordt ingeslagen. Eenmaal binnen wordt zijn vrouw op een stoel vastgebonden en haar hoofd met tape omwikkeld. Het is het begin van een traumatische en gewelddadige woningoverval in januari 2019, waarvoor vandaag vier jonge mannen uit Lelystad voor de rechtbank staan. Justitie eist respectievelijk zes, vijf, vier tegen drie verdachten.

Tegen een 21-jarige verdachte die buiten in de auto wachtte, werd een gevangenisstraf conform de duur van het voorarrest (74 dagen) en een voorwaardelijke straf van 24 maanden geëist. Met hierbij een proeftijd van drie jaar. De daders, inmiddels 19 tot 22 jaar oud en van Marokkaanse afkomst, worden ieder vertegenwoordigd door een eigen advocaat. Vanwege de coronamaatregelen zijn de betrokkenen verdeeld over meerdere ruimtes. 

 

Gepland

De gewelddadige overval op 21 januari 2019 aan de Sint Nicolaasdijk lijkt gepland te zijn. Volgens de officier van justitie werd er drie weken voor de overval onderling al over gesproken. Het zou gaan om een 'inbraak', waarbij een vermeende buit van tienduizend euro te verdienen zou zijn. Uiteindelijk gingen ze er met 260 euro, bankpasjes, een kluissleutel, een telefoon en wat sieraden vandoor. 

 

Ontkennen

Tijdens de rechtszaak zeggen de verdachten zich weinig te kunnen herinneren. Daardoor blijft lang onduidelijk wie de slachtoffers heeft vast getapet en wie er heeft geslagen. Wel wordt duidelijk dat één van hen alleen de auto heeft bestuurd en nooit het huis binnen is geweest. 

De rechter volhardt in haar vragen en uiteindelijk wijst één van verdachten de 'leider' van het stel aan. Deze 19-jarige Lelystedeling heeft volgens zijn kompanen de slachtoffers geslagen en vast getapet. Zelf ontkent hij dat, wel geeft hij toe dat hij de telefoon en het horloge van het slachtoffer heeft afgenomen.  

 

Respectloos, gewetenloos en oneerbiedig

De slachtoffers gaven in een verklaring aan dat ze nog dagelijks fysieke en psychische klachten ervaren. "Wij hebben nu levenslang, we hopen dat jullie beseffen wat je ons hebt aangedaan. We hopen ook dat jullie hiervan leren en vanaf nu respectvoller zullen omgaan met de medemens."

 

De verdachten zeggen veel spijt te hebben van hun daden, maar verklaarden eerder dat ze vooral teleurgesteld waren over de buit. Ook zou de leider enkele dagen na de overval een vriendin hebben getipt over een uitzending van Opsporing Verzocht waar aandacht werd besteed aan de zaak. Hij wilde dat zijn vriendin zou zien wat daar was gebeurd. 

 

Overval en diefstal met geweld

De 19-jarige leider wordt naast de overval in Kampen ook nog verdacht van een poging tot diefstal en een poging tot overval op een tankstation in Lelystad. De officier eist zes jaar gevangenisstraf tegen hem. De andere twee overvallers horen vijf en vier jaar tegen zich eisen.

De officier van justitie acht de chauffeur enkel medeplichtig aan de overval. Tegen hem wordt een gevangenisstraf geëist conform de duur van het voorarrest (74 dagen) en een voorwaardelijke straf van 24 maanden met een proeftijd van drie jaar. Over enkele weken doet de rechtbank uitspraak.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: