Verdediging verdachten viervoudige moord Enschede: 'Niet te bewijzen dat onze cliënten daar waren'

"Het is niet te bewijzen dat onze cliënten op de crimescene zijn geweest." Dat zeggen de advocaten van het vermeende moordtrio dat de viervoudige moord in Enschede zou hebben gepleegd. Vanmorgen werd tegen alle drie de verdachten levenslang geëist. Volgens de strafpleiters hadden hun cliënten helemaal geen motief. Ze wijzen wel naar andere personen die een conflict hadden met een of meer slachtoffers. 

De drie verdachten, een Hengelose vader en twee zoons, hebben een klein leger aan advocaten ingeschakeld om hen bij te staan. Het zeskoppige team staat onder aanvoering van de juridisch zwaargewichten Jeroen Michels, Roy van der Wal en Roel van Faassen. Hun cliënten worden ervan verdacht op 13 november 2018 vier mannen te hebben doodgeschoten in een Enschedese growshop.

Appels en peren

Volgens het OM zijn er op de crimescene een kogelhuls en een kabel aangetroffen met DNA-sporen van de verdachte zoons. Maar de advocaten zetten vraagtekens bij die stellige conclusie. "Er is ook een hele grote kans dat het gevonden DNA van iemand anders afkomstig kan zijn. Daarnaast zit er ook DNA op van slachtoffers", zeggen ze. 

Schoensporen in bloed zouden toebehoren aan de verdachte zoons, zegt het OM. Maar volgens de strafpleiters komt bij de ene afdruk de maat niet overeen en gaat het bij de andere sporen om afdrukken van Nike-gympen. "Daar zijn er miljoenen van verkocht." Daarnaast zijn er volgens de raadslieden nog afdrukken van negen andere schoenen gevonden.

Bloed in auto

In de auto van de verdachten zijn bloedsporen gevonden van een van de omgebrachte slachtoffers. Die zouden deels door de vader zijn aangebracht op een vloermat door contact met schoenen die op de crimescene zijn geweest. "Maar waarom zijn er dan geen schoenafdrukken van mijn cliënt in de growshop gevonden?", zegt strafpleiter Michels die de verdachte vader bijstaat. 

Tenslotte is na uitgebreid onderzoek volgens de raadslieden niet vast te stellen wie er dan zou hebben geschoten. 

Opmerkelijk

Ook is opmerkelijk, zeggen de advocaten, dat aan de binnenkant van een jas van een der slachtoffers DNA is gevonden van een familielid. Van diezelfde persoon is ook DNA aangetroffen op het schap waar een recorder van het beveiligingssysteem stond. 

Conflicten

De verdediging van het verdachte drietal zegt ook dat hun cliënten geen motief hadden om de slachtoffers dood te schieten. "Maar anderen hadden dat mogelijk wel." Zo wijzen ze op een ruzie met Enschedese wiethandelaren, de gokschulden van een van de slachtoffers en een ruzie met twee jongens, die in een auto zaten met Duits kenteken. Volgens een buurvrouw van de growshop hebben die mannen geroepen: "Eens houdt het op!"

Het strafproces in de viervoudige moord gaat maandag verder. Dan staan drie medeverdachten terecht, die een rol zouden hebben gespeeld in de handel van de moordwapens. Zij horen die dag welke straf ze boven het hoofd hangt.

De rechtbank neemt uitgebreid de tijd om na te denken over de zaak. De rechters vellen begin november vonnis. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Viervoudige moord Enschede Nieuws
Deel dit artikel: