Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Drones nemen het platteland over
Foto: RTV Oost fullscreen
De media wordt geladen ...

Drones nemen de Overijsselse landbouw over

Geplaatst 29 sep 2015 - 09:53
Gewijzigd 29 sep 2015 - 14:29

Overijsselse boeren zetten steeds vaker technische hulpmiddelen in zoals drones en automatisch aangedreven landbouwvoertuigen. Volgens de Wageningen Universiteit is de traditionele boer zelfs over een jaar of vijf uit onze provincie verdwenen. 

De wereldbevolking heeft te weinig te eten. Daar moet wat aan gedaan worden, maar wel op duurzame wijze. Door technische snufjes in te zetten in de landbouw kan een hogere opbrengst gerealiseerd worden, met minder schade voor milieu en portemonnee. 

Heel precies strooien, poten en spuiten

Zo kunnen boeren drones inzetten om overzichtsfoto's van hun akkers te maken. Ze kunnen daarbij op plantniveau inzoomen. Zo kunnen ze makkelijk te weten komen waar bijvoorbeeld meer of minder kunstmest of bestrijdingsmiddelen moeten worden ingezet.

Deze gegevens kunnen worden gekoppeld aan bodemkaarten. Die zijn gemaakt met een apparaat dat de samenstelling van de grond in kaart brengt. Een akker kan verschillende grondsoorten en structuren bevatten. Door alle gegevens in het GPS-systeem van de landbouwvoertuigen in te voeren, kan er heel precies worden gestrooid, gepoot of gespoten. 

Binnen vijf jaar gemeengoed

Al deze technische snufjes vergen wel een financiële investering van de boer. Vaak zijn die investeringen volgens de Wageningen Universiteit al binnen drie jaar terugverdiend. "Je ziet vooral bij jonge boeren dat ze dit soort toepassingen steeds vaker inzetten. Binnen vijf jaar is het gemeengoed op het Overijsselse platteland", zegt Corné Kempenaar van de Wageningen Universiteit. 

Meer lezen over: