Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Twente Hart Safe bestaat 10 jaar, in Twente de grootste kans op redding
Foto: RTV Oost fullscreen

Tien jaar Twente Hart Safe

Geplaatst 05 okt 2017 - 18:30
Gewijzigd 09 okt 2017 - 11:05

De Stichting Twente Hart Safe is tien jaar geleden opgericht om maatschappelijk draagvlak te ontwikkelen voor de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Het doel was en is om de overlevingskansen bij een hartstilstand te vergroten. Henk Poort is één van de oprichters. Hij kijkt tevreden terug op de afgelopen tien jaar, maar heeft ook nog zo zijn wensen.

Een hartstilstand kan iedereen treffen, op elk moment van de dag, ongeacht leeftijd en zonder voorafgaande signalen. De eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal voor de overlevingskans van een slachtoffer. Snelle en juiste hulpverlening is letterlijk van levensbelang. 

Levensbelang

Burgerhulpverlening blijkt uitstekend te werken als et gaat om de eerste hulp bij een hartinfarct. Ze zijn vaak als eerste ter plekke en kunnen handelingen verrichten die van levensbelang zijn. Henk Poort: "Dan moet er wel een AED apparaat in de buurt zij  en moeten mensen daarmee kunnen werken. Dat is precies waar wij ons als stichting voor inzetten. En met succes. Als je bedenkt dat tien jaar geleden 9 op de 10 mensen nog stierf aan een hartstilstand en dat dat cijfer nu zo'n 5 op de 10 is, dan is dat toch prachtig?

Wensen

Toch heeft Henk Poort  nog wel wensen: "We hebben nog meer burgerhulpverleners nodig. En het netwerk van AED's moet verder vergroot worden. Mooi is het feit dat de overheid vanaf 2018 het onderhoud aan AED's voor rekening neemt; dan hoeven hulpverleners zelf die rekening niet meer te betalen, wat soms tot erg wrange situaties leidde. Ik heb zelf mijn leven te danken aan de AED en de hulp van medeburgers, dus ik zet me ook de komende tien jaar met hart en ziel hiervoor in."

Meer lezen over: