Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Arie van der Veer
Foto: Willem Jan de Bruin fullscreen

Predikant en EO-coryfee Arie van der Veer weet niet van ophouden

Geplaatst 19 sep 2017 - 10:00

Ook al is hij inmiddels 75 jaar oud en is hij als predikant van de christelijk gereformeerde kerk in Zwolle met emeritaat, EO-coryfee Arie van der Veer blijft onverminderd actief als presentator voor de omroep en spreker in het land.

Twee jaar geleden overleed zijn zoon Peter onverwacht aan een hartstilstand. Net als zijn vader was ook hij actief bij de christelijk gereformeerden.

"Veel mensen dachten dan ook dat ik het was, die was overleden. Mijn gezondheid gaf daar ook aanleiding toe. Mijn vrouw zei zelfs, en dat bedoelde ze niet gemeen, "was jij het maar geweest".

In een openhartig gesprek vertelt Van der Veer over zijn werk en zijn emoties rondom het overlijden van Peter. "Natuurlijk verandert het je". 

7000 leden

Van der Veer gaat nog regelmatig voor in kerkdiensten in zijn gemeente. Onder zijn leiding maakte de kerk een forse groei door. Ze telt nu 7000 leden.

Maar veel van 'zijn' kerkgangers komen vanuit andere kerken in Zwolle. Van der Veer ziet met lede ogen aan dat deze vaak een kwijnend bestaan leiden.

Whatsapp

Veel kerken weten jongeren niet meer te boeien, en dat verontrust Van der Veer. "Jongeren communiceren via Whatsapp in een paar tekens en dan moeten ze een half uur luisteren naar een predikant op de preekstoel."

Zelf ziet hij niet zo een, twee drie een oplossing om de jeugd weer meer bij de kerk te betrekken. "Wij werken met kerkdiensten voor doelgroepen. Maar dat kan alleen als je groot genoeg bent." 

Hoogtij 24 september

Meer lezen over: