Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Hoe mooi is Hengelo wel niet?
Foto: Eigen foto fullscreen
Station Hengelo
Foto: Metin Yirtici fullscreen

Bekende Hengeloërs geven een positief beeld van hun stad in het boek 'Hoe mooi is Hengelo wel niet?'

Geplaatst 25 sep 2017 - 18:15
Gewijzigd 25 sep 2017 - 18:53

De Hengelose schrijver en journalist Gijs Eijsink maakte een boek en tentoonstelling over Hengelo met de titel: Hoe mooi is Hengelo wel niet? Hij wil het soms negatieve beeld van Hengelo een positieve wending geven.

"Ik las in de krant maar al te vaak dat Hengelo als saai werd aangemerkt. Dan ging het vooral over het centrum en dat is zijn eigen leven gaan leiden", zegt Eijsink. "Ik woon er al sinds begin jaren '90 met veel plezier. Je hebt er prachtige wijken! Maar feit blijft wel dat er iets aan dat gat in het centrum gedaan moet worden."

In het boek reageren 61 bekende (oud-)Hengeloërs op de vraag hoe mooi de stad wel niet is. Verhalen van Henk Kamp, Henk Lassche, Wolter Lemstra, Wilfried Finkers en anderen. Ze wezen een locatie aan en een foto is daarbij gemaakt door een Hengelose fotograaf.

Station

Opvallend is dat er in veel van de 61 reacties het station wordt genoemd. Hetzij als hèt middelpunt van de stad, hetzij als karakteristiek gebouw uit de wederopbouwtijd. De Hengelose Marie-Thérèse ter Haar, oprichter en eigenaar van de Rusland & Oost-Europa Academie zegt: "Als kind was ik graag op het station. De grote treinen die daar binnenrolden, vond ik fascinerend en mijn vader kon op het perron prachtig uitleggen hoe strategisch het station van Hengelo lag."

Tuindorp

Als je een boek maakt met deze titel, dan weet je zeker dat de wijk Tuindorp een prominente plek moet krijgen, aldus Eijsink. Zo is het ook gegaan. Journalist Bob Gevers zegt in het boek: "Tuindorp ’t Lansink biedt ruime compensatie voor het kleurloze karakter elders. Maar niemand die het ziet. Hengeloërs zouden er eens vaker moeten komen. Grijp de mogelijkheden die zich voordoen: de boekenmarkt, de kunstmarkt of de Ronde van de Vijver. Het tuindorp op zijn levendigst. Ga er anders eens een stukje zwemmen."

De tentoonstelling in HeArtGallery is te zien tot 8 oktober. Het boek is vanaf maandag 25 september te koop in de boekwinkels.

Meer lezen over: