Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Almatine Leene
Foto: eigen foto Almatine Leene fullscreen

Almatine Leene blijft zich inzetten voor gelijkheid man en vrouw in kerk en maatschappij

Geplaatst 04 okt 2017 - 16:30
Gewijzigd 09 okt 2017 - 11:10

Theologe Almatine Leene greep net naast de titel Theoloog des Vaderlands. "Maar het voelt niet alsof ik heb verloren."

Leene (1984) werkt momenteel als predikant in de Neder-duits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch (Zuid-Afrika), is docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de VIAA Hogeschool in Zwolle en onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Ze promoveerde in 2013 op een kritisch onderzoek naar de positie van mannen en vrouwen in de kerk. 

Leene: "Bij de discussie over de rol van de vrouw in de kerk wordt eigenlijk altijd teruggegrepen op enkele teksten in de Bijbel die zeggen dat de vrouw moet zwijgen in de gemeente. Dat is een eenzijdige benadering". Leene's onderzoek richtte zich op het beeld van God: man en vrouw zijn beide naar zijn beeld geschapen en kregen dezelfde verantwoordelijkheid om te heersen en te dienen. 

Vrouw in het ambt

Leene groeide op in de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) die tot voor kort geen vrouwen toeliet tot het ambt van predikant. Een paar maanden geleden besloot de synode van de GKV om wel vrouwen op de kansel te laten. Het besluit stuitte op weerstand en had onder meer tot gevolg dat de kerk internationaal geïsoleerd kwam te staan binnen het ICRC, de International Conferences of Reformed Churches. 

Leene wijst erop, dat ongelijkheid tussen man en vrouw niet alleen in de kerk voorkomt, maar in de hele samenleving. "Waarom verdienen mannen 14 procent meer dan vrouwen in een vergelijkbare functie?" 

Zondag 8 oktober in Hoogtij