Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Madelon werkt zelfstandig op de computer dankzij de Twist-App
Foto: Jolande Verheij fullscreen

Twist-App van de Twijn geeft leerlingen met ernstige beperkingen plezier in leren

Geplaatst 06 dec 2017 - 17:30

Onderwijscentrum de Twijn uit Zwolle heeft voor leerlingen met een meervoudige beperking de Twist-App ontwikkeld. Met dit programma kan elk kind op zijn eigen manier lessen maken op de computer. De Twist-App is bekroond met een landelijke onderwijsprijs. 

Elk kind heeft recht op goed onderwijs, ook als je gehandicapt bent. Maar hoe moet je leren rekenen of lezen als je niet kunt praten, én je handen niet kunt gebruiken. Voor deze groep leerlingen is er nauwelijks geschikt lesmateriaal.

Aanpasbaar

Onderwijscentrum de Twijn uit Zwolle heeft daarom samen met revalidatiecentrum de Vogellanden een app ontwikkeld waarmee lesprogramma's eenvoudig voor elk kind op maat aangepast kunnen worden, de Twist-App.

Kinderen die hun handen niet goed kunnen gebruiken kunnen de computer bijvoorbeeld bedienen met hun hoofdsteun, of met extra grote knoppen. Ook het tempo, de kleuren en het geluid kunnen per kind aangepast worden.

Zelfstandig

Dankzij de app kunnen ook leerlingen met ernstige meervoudige beperkingen op hun eigen niveau zélf aan het werk, net als andere kinderen. Dat geeft de kinderen eigenwaarde en zelfstandigheid. 

Als een kind door zijn beperkingen niet kan oefenen met taal of rekenen is ook moeilijk in te schatten wat het niveau van de leerling is. Vaak kunnen kinderen meer dan je denkt als ze op de goede manier aan het werk kunnen.

Onderwijsprijs

De Twist-App is op het Lecso-congres voor speciaal onderwijs uitgeroepen tot Project Speciaal, het beste idee van het jaar voor leerlingen met beperkingen.

Dankzij de prijs kan de Twijn de app verder ontwikkelen en komt het programma ook beschikbaar voor leerlingen van andere scholen.