Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Impressie van de logistieke campus in Almelo
Foto: Groep Heylen fullscreen
Hier komt de logistieke campus op XL Businesspark Almelo
Foto: RTV Oost fullscreen

Logistieke campus op XL Businesspark in Almelo levert 1000 banen op

Geplaatst 04 jan 2018 - 17:30
Gewijzigd 05 jan 2018 - 16:16

In Almelo is de bouw gestart van het grootste gebouw van Overijssel. Op het XL Businesspark Twente verrijst een logistieke campus van maar liefst 180.000 vierkante meter, en dat is ongeveer 28 voetbalvelden.

T-Port Logistic Campus Almelo gaat het complex heten. In de campus kunnen allerlei grote en kleinere logistieke bedrijven samen een plekje vinden. Die leveren de regio dan zo'n duizend banen op.

Projectontwikkelaar is Groep Heylen, die is gespecialiseerd in dit soort projecten in België en Nederland.

Voordelen campus 

Door bedrijven samen te brengen in één campus kunnen faciliteiten gedeeld worden. Laad- en losplatforms en parkeerterreinen kunnen door verschillende huurders gebruikt worden. Dat is goedkoper en flexibeler voor ondernemers.

Ook personeel kan gemakkelijk worden ingezet waar het op dat moment nodig is. Voor de ene onderneming ligt de piek in de zomer, terwijl een ander bedrijf juist met kerst het drukst is. Groep Heylen bouwt daarom graag op deze manier.

Architectuur

Veel logistieke bedrijven zijn grijze blokkendozen, want dat is het meest praktisch. In Almelo wordt het gebouw ook rechthoekig, maar minder saai.

In het gebouw worden elementen uit het verleden verwerkt; de gevelbekleding krijgt een weefpatroon dat verwijst naar de textielindustrie en de rechte dakranden worden onderbroken door vormen die aan boerderijen uit de streek herinneren.

"logistieke hotspot"

Venlo is door de gunstige ligging al jaren hét logistiek centrum van Nederland. Maar de markt is daar inmiddels verzadigd, en het wordt steeds moeilijker genoeg personeel te vinden. Twente kan wel eens de opvolger van Venlo worden als logistieke hotspot.

Met snelwegen, spoor, waterwegen en een vliegveld vlakbij zijn op het XL Businesspark alle voorwaarden aanwezig voor een logistiek succes. En minstens zo belangrijk, in Twente zijn er nog wel voldoende arbeidskrachten te vinden.

Snel bouwen

De bouw is inmiddels gestart. Dat betekent dat binnen een half jaar de eerste huurders er al in kunnen. Binnenkort wordt bekend welke huurders dat zijn. De campus wordt in fases gebouwd, Groep Heylen kan zo snel inspringen op de groei van de markt.

De verwachting is dat T-Port Logistic Campus Almelo de komende jaren zo'n duizend arbeidsplaatsen gaat opleveren.