Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
"Gebruikt wc-papier recyclen en grondstoffen hergebruiken kan binnenkort," volgens Waterschap
Foto: Jauke Boerdam fullscreen

Waterschap wil gebruikt wc-papier recyclen, kosten zijn 10 miljoen

Geplaatst 21 jan 2018 - 06:00
Gewijzigd 23 jan 2018 - 14:16

Gebruikt wc-papier recyclen, daar wil het Waterschap Drents Overijsselse Delta aan werken. Cellulose is één van de grondstoffen die ze uit de opgevangen afvalstoffen willen halen. Kosten: 10 miljoen euro. 

Het is een onderdeel van de circulaire economie. Daarin bestaat afval niet, maar worden grondstoffen teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Afgelopen week heeft de unie van waterschappen het Grondstoffenakkoord getekend. Hiervoor moeten wel aanpassingen worden doorgevoerd in het systeem. 

Kosten en baten

De kosten om dit voor elkaar te krijgen zijn 10 miljoen euro. Geld dat door de burger betaald wordt. "Maar er staat een terugverdientijd van 12 jaar op," legt Karst Spijkervet, bestuurslid van het Waterschap uit. 

Grondstoffen

"We willen in de toekomst ook fosfaat uit het slib halen. Dat kan in de landbouw gebruikt worden als kunstmest. En humuszuur, dat fosfaten in de grond los kan maken, waardoor de landbouw een betere productie krijgt."

Zand

Met het rioolwater komt per jaar 670.000 kilo zand mee. "Dat wordt nu nog als afval afgevoerd, omdat dat moet volgens de wet en dat kost de burger geld. In de toekomst kunnen we het zand juist verkopen. Dan gaat het afval, net als alle andere grondstoffen die we er uit halen, ons geld opleveren." 

Biogas

Uit het slib wordt al biogas gewonnen. Deze wordt op dit moment verbouwd tot een grotere installatie. "Daarmee kunnen niet alleen onze eigen systeem van energie voorzien, maar wij worden daardoor een energiefabriek die 400 huishoudens in Zwolle energie leveren." 

Of er in de toekomst nog meer grondstoffen uit het slib gehaald kunnen worden en welke verbouwingen daarvoor nodig zijn, is nog niet bekend.