Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Boeren gaan zelf natuur rondom de Regge beheren.
Foto: Jauke Boerdam fullscreen
Bert de Wilde (l)  en Gerdrik Bruins zijn blij met de samenwerking.
Foto: Wouter de Wilde fullscreen

Boeren gaan nieuwe natuur bij Regge in Enter zelf beheren

Geplaatst 02 feb 2018 - 22:28

Waterschap Vechtstromen begint dit jaar met het herstel van de natuurlijke loop van rivier de Regge in Enter. Het beheer van de natuur eromheen komt niet bij een natuurorganisatie te liggen, maar bij de boeren zelf.

"Dat maakt dit project uniek", vertelt Gerdrik Bruins van het waterschap. "Het is spannend, want er zijn meerdere eigenaren die gezamenlijk het gebied moeten beheren op een natuurlijke manier. Dat betekent dus geen mest uitrijden op het land en wilde planten laten staan."

Boeren en natuur klinkt tegenstrijdig

Melkveehouder Bert de Wilde beheert al 17 jaar een stukje natuur dat aan zijn land grenst. Toch is dit project echt anders. "We hebben alle partijen die op één of andere manier met de Regge te maken hebben overlegd en aan bijna alle wensen kan worden voldaan."

Iedereen blij

Zo zal de Enterse Zomp, de authentieke platbodem, gewoon over de Regge kunnen varen. De ijsbaanvereniging krijgt plek op de natuurlijke ijsvlakte die in de winter kan ontstaan. Het gebied is open voor recreatie en er komen Angus koeien van een fokker uit Enter. "Maar het water en de natuur die ontstaan is het belangrijkste voor ons allemaal." 

Boerenland

Volgens berekeningen uitgevoerd door het waterschap, heeft het omliggende boerenland geen last van de aanpassingen aan de Regge. "Veel boeren waren bang voor verdroging of juist vernatting, maar het lijkt erop dat we de meeste sluizen kunnen weghalen, zonder nare gevolgen", legt Bruins uit. De sluis die aan het natuurgebied grenst, blijft wel. Daaromheen komt een vistrap, zodat de vissen ook het gebied in kunnen.

Uitkomst

Of het project daadwerkelijk gaat lukken, weet het waterschap pas als de nieuwe natuur er is. Bruins hoopt van wel. "Ik heb er wel vertrouwen in, dat het goed gaat."