Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De rappers van De Alliantie tijdens het opnemen
Foto: Hedon Zwolle fullscreen
De Alliantie
Foto: Erik Delobel fullscreen

Grote zaal Hedon als opnamestudio: rappers van De Alliantie deden het

Geplaatst 17 feb 2018 - 09:32

Vandaag komt het eerste album Mooi Toch van de rapgroep De Alliantie uit. Met meest bijzondere: hij is volledig in de grote zaal van het Zwolse poppodium Hedon opgenomen.

Door Olaf de Boer

Het is de eerste keer dat het poppodium gebruikt wordt voor een albumopname. Live-optredens werden al wel opgenomen.

Waarom Hedon?

"Als zo'n kans zich voordoet, dan ben je natuurlijk gek als je die kans niet grijpt", vertelt rapper Thomas Siemonsma. Samen met Léon en beatmaker Sjoerd vormt hij De Alliantie.

En die kans was op sommige vlakken ook gewoon zeer praktisch. Thomas: "De kleine zaal was vaak al geboekt op momenten waarop we wilden. En onze set-up om op te nemen was makkelijker op te bouwen."

Ambiance

"Het opnemen in zo'n zaal waar de vorige avond grote helden hebben opgetreden geeft ook een fijne ambiance", herinnert Thomas. Er zijn meerdere dagen geweest dat de rappers hun entree maakten in een zaal waar de vloer nog naar schoonmaakmiddel ruikt, vanwege het dancefeest van de vorige avond.

"Marco Borsato, De Dijk, Wende... Allemaal artiesten die de avond voor onze opnames hebben opgetreden. Het geeft meer druk om te presteren. De comfort van een thuisstudio zijn we gewend want daar hebben we veel opgenomen."

"Ik weet zeker dat we door de grote zaal gepusht zijn om beter te presteren."

Studio bouwen

Elke keer een studiosetting bouwen kost tijd, maar dat had De Alliantie er graag voor over: "We hebben zeker zo'n vijftien tot twintig keer opgenomen."

"De makkelijkere nummers hebben we eerst opgenomen. De nummers waarvan je verwacht dat die er in een keer op staan." Elke keer werd de opstelling een beetje veranderd, tot het optimaal was in de ogen van de rappers: "Daarom bewaarden we de moeilijkere nummers tot later."

Albumrelease

De komst van het album Mooi Toch wordt vanavond gevierd met een show in de kleine zaal. En dat is niet gek, vertelt rapper Thomas Siemonsma: "We wilden de zaal graag uitverkopen. En dat is ons in de kleine zaal gelukt. De grote zaal is daarvoor letterlijk te groot."

En die grote zaal: "Dat is een mooie stip aan de horizon..."

Meer lezen over: