Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Henk Jansen aan het werk
Foto: Jolande Verheij fullscreen

Boer Jansen uit Staphorst: gemeente heeft zoveel kapot gemaakt, vertrouwen is helemaal weg

Geplaatst 17 mrt 2018 - 18:33
Gewijzigd 18 mrt 2018 - 15:32

Ze hebben gelijk gekregen, alweer. Maar het echtpaar Jansen uit Staphorst durft nog niet te vertrouwen op een goede afloop. De Raad van State gaf hen vorige week gelijk na een langslepend conflict over een bouwvergunning. De 'man met de hamer' Henk Jansen kan er nog niet blij mee zijn. 

"Eerst zien, dan geloven." Zolang de bouwvergunning niet zwart op wit op de mat ligt hebben Henk en Margje Jansen geen vertrouwen in een goede afloop. Ze zijn de afgelopen jaren al vaker in het gelijk gesteld door de rechter en de Raad van State, maar dat veranderde toen niks aan de houding van de gemeente.

Langdurige strijd

De strijd begon eigenlijk al in 2006 toen Jansen een bouwvergunning aanvroeg. Jansen is ZZP-er in de agrarischer sector en wil op zijn erf een oud schuurtje afbreken en een grotere schuur bouwen voor opslag van machines.

In die ruim 11 jaar kregen Henk en Margje Jansen te maken met een zware juridische strijd. Het bleef niet bij een geweigerde bouwvergunning, de gemeente probeerde tussendoor ook nog de agrarische bestemming van hun monumentale boerderij af te halen.

Hamer

De frustratie hierover liep bij Henk uiteindelijk zo hoog op dat hij in 2015 de raadzaal binnenstormde, met een hamer. Dat had nooit mogen gebeuren, dat weet Henk achteraf ook heel goed, maar de woede en frustratie van toen is er nog steeds: "Ze hebben geprobeerd om ons de nek om te draaien, en dan was het afgelopen". 

 

Henk en Margje kwamen uiteindelijk meerdere keren tegenover de gemeente te staan, bij de rechtbank, en bij de Raad van State. In alle gevallen kregen zij het gelijk aan hun kant. Nu ook weer. Maar of de gemeente nu wél gaat meewerken, daar durven ze nog niet op te rekenen.

Reactie gemeente

Op de website van de gemeente verklaart wethouder Jaspers Faijer dat de gemeente Staphorst de uitspraak van de Raad van State respecteert en de bouwaanvraag in behandeling gaat nemen: "Wij respecteren de uitspraak van de Raad van State en erkennen hiermee dat we niet de juiste besluiten hebben genomen."

De gemeente heeft nog niet zelf contact opgenomen met de familie Jansen. Henk en Margje vinden dat excuses wel op zijn plaats zijn.

Pijn

De jarenlange strijd heeft littekens achtergelaten, ook bij Margje: "Ze hebben geprobeerd alles van ons af te pakken, waar we gewoon recht op hebben. Dit is iets wat heel veel met je doet als mens, en als gezin, en dat doet pijn".

"We hebben al die jaren moeten vechten, terwijl we zoveel andere dingen hadden kunnen doen. We hebben vier kleine kinderen, daar wil je mee bezig zijn. Al die uren die we hierin hebben moeten steken, terwijl we zoveel andere dingen hadden kunnen doen, dat doet zeer".