Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
De media wordt geladen ...
De acht poaskearls roepen iedereen op om naar de kerk te komen
Foto: Jauke Boerdam fullscreen
Zij aan zij lopen de Poaskearls in Ootmarsum naar de kerk
Foto: Jauke Boerdam fullscreen

Wie zijn die poaskearls die Ootmarsum wakker zingen nou eigenlijk?

Geplaatst 01 apr 2018 - 15:27
Gewijzigd 08 mei 2018 - 14:30

Poaskearls. Acht vrijgezelle jonge mannen die in regenjas en hoed zingend door Ootmarsum gaan. Niemand weet precies wie die poaskearls waren, maar de traditie wordt nog steevast overgedragen. 

Acht uur 's morgens verzamelen alle oude en nieuwe poaskearls in het hotel om te beginnen met een koffie. En een biertje. Op de vraag wat een poaskearl nu eigenlijk is, probeert één van de nieuwelingen een antwoord te geven. Maar zelfs hij niet precies welke functie hij nu de komende vier jaar bekleedt.

De historie

"Vraag maar aan Henk Eertman, hij weet het precies." Maar ook Eertman moet het antwoord schuldig blijven. "Er gaan allerlei verhalen de ronde. Dat het vrijgezellen waren die tentoongesteld werden of dat het geestelijken waren die zichzelf geselden. We hebben vele geschriften, maar we zijn er nog steeds niet uit."

Traditie

Wel weet men dat het een traditie is die altijd overgegeven wordt aan twee nieuwe vrijgezelle jongens uit Ootmarsum. Ze lopen in een lange regenjas met hoed rondom het parochiale gebied de Wheme en zingen paasliederen. Zij hebben de taak om het Paasfeest te regelen. 

Gevraagd

"Als je gevraagd werd, was het niet de bedoeling dat je weigerde," legt Eertman uit. "Je moest je dan echt vier jaar inzetten voor de kerk en daarna kreeg je dan de tijd om een gezin op te bouwen." Een traditie die op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.