Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
De oude wijze mannen in Enschede denken dat FC Twente degradeert
Foto: RTV Oost / Teun van der Velden fullscreen

De oude wijze mannen in Enschede weten het al: FC Twente degradeert

Geplaatst 09 apr 2018 - 17:18
Gewijzigd 07 jun 2018 - 11:04

"Die Van der Lely hè, die wilde toch stoppen met voetballen? Dat had ie beter kunnen doen!" Het is het keiharde oordeel van één van de oude wijze mannen die elke maandag bij elkaar komen bij fietsenwinkel Rekers in Enschede. Een paar weken geleden was de stemming nog gematigd positief. Nu zijn ze het er eigenlijk wel over eens: FC Twente degradeert. 

Onder het genot van een kopje koffie en een saucijzenbroodje bespreken de mannen elke week de stand op de ranglijst en het spel van FC Twente. En het was niet best, zondag, luidt het oordeel. Bovendien staat FC Twente voor de derde week op rij onderaan. Daar komt nog eens bij dat directe concurrenten Sparta Rotterdam en Roda JC wel wonnen en verder uit zicht verdwenen. 

Lastig verhaal

Het verschil met de nummer zestien Roda JC is met zes punten al schier onoverbrugbaar geworden. Sparta staat op de zeventiende plaats met vier punten voorsprong op FC Twente. Ook dat wordt al een heel lastig verhaal, oordelen de heren achter hun bakkie koffie. 

"Volgende week verliest FC Twente bij ADO Den Haag en Sparta en Vitesse gooien het op een akkoordje", foetert één van de mannen. Hij doelt op de huidige trainer van Vitesse, Henk Fräser. Hij is volgend seizoen coach van Sparta Rotterdam en heeft er dus alle belang bij dat zijn nieuwe club in ieder geval niet rechtstreeks degradeert. Maar kan Fräser de spelers van Vitesse het veld op sturen met de opdracht te verliezen? 

Te veel zelfde niveau

Nu uitspreken dat FC Twente het wel zal gaan redden, is volgens de meeste mannen in de fietsenwinkel nergens op gebaseerd. "FC Twente heeft te veel voetballers van hetzelfde niveau en ze kunnen geen goal maken."

En dan is er nog de gunfactor. Toen FC Twente acht jaar geleden landskampioen kon worden, gunde iedereen dat de club. Zolang Ajax het maar niet werd, luidde het sentiment. "Iedereen stond te juichen bij een goal van FC Twente. Dat beeld is nu helemaal gekanteld", zegt een man die verwacht dat FC Twente op weinig goodwill kan rekenen bij andere clubs."

Tij keren

Nee, rechtstreeks degraderen naar de Jupiler League lijkt het enige scenario dat FC Twente wacht. Een van de mannen heeft nog een beetje hoop dat FC Twente het tij kan keren, maar op veel steun kan hij niet rekenen van zijn collega-analisten. Maar hopen op een goede afloop kan altijd. "Er is er maar één die er nog vertrouwen in heeft en de rest van het gezelschap hoopt met hart en ziel dat hij gelijk heeft."