Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Simply Sondheim
Foto: RTV Oost fullscreen

Blog: Sondheims muziekstukken geven je het echte Broadway-gevoel

Geplaatst 05 apr 2018 - 15:55
Gewijzigd 12 apr 2018 - 14:41

Simply Sondheim. Ik moet zeggen, ik ben geen diehard musical-fan. Maar dat vergeet je als je de conservatorium studenten van pop/jazz en klassieke zang in Zwolle aan het werk ziet met de muziek en composities van Stephan Sondheim. En de Amerikaanse Sondheim is niet dàt. Dat truttige dat musicals soms met zich meedragen.

Toch zou je dat wel kunnen denken. Als je leest dat ‘Everybody ought to have a maid’ op het programma staat volgende week. ‘Eigenlijk hartstikke fout nummer’ zegt student Ewout Ganzevoort, ‘maar omdat we het zo overdone brengen, met een vette knipoog, is het mooi. Is de boodschap duidelijk.’  22 zangers van beide opleidingen doen mee, 14 musici en ze brengen vijf voorstellingen in Kampen, Hoogeveen, Zwolle, Arnhem en Assen. Claudia Patacca en Ronald Douglas brachten beide opleidingen bij elkaar. Voor het eerst.

Sondheims muziekstukken zijn zoals musical ooit ontstond, het echte Broadway-gevoel. The West Side Story. Teksten en muziek die hij op 26-jarige leeftijd schreef met Leonard Bernstein. Die andere klassieke held. Maar Sondheim wordt de Shakespeare onder de musicalcomponisten genoemd. 26 was hij! Toen hij West Side Story schreef. Een verhaal dat nu even toepasbaar is als toen. En dat is ook de kracht van Sondheim zeggen Claudia Patacca (klassiek sopraan) en Ronald Douglas (docent pop/jazz), het feit dat hij je meeneemt naar de wereld achter de voordeur. Daar waar de tegenstrijdigheid van alledaagse gevoelens en emoties woedt, daar waar liefde en ruzie samen heersen.

Sondheim studeerde op 20-jarige leeftijd magna cum laude af, nadat hij eerst wiskunde wilde gaan studeren. Het bloed kroop waar het niet gaan kon. Gelukkig woonde hij in zijn tienerjaren vlakbij die andere grote schrijver: Oscar Hammerstein. En van hem leerde Sondheim. Hij schreef talloze nummers en succesvolle musicals, Sunday in the Park with George, Sweeney Todd, Into the Woods, Anyone can Whistle. De highlights zijn de afgelopen maanden ingestudeerd door de studenten. Het kippenvel kan ik u vertellen, want wij waren bij de repetities. Joan Reinders, dirigent en componist en groot jazzkenner arrangeerde veel stukken. Maar ook de energie van regisseur Louis van Beek spat ervan af als hij de studenten kneedt en oppept naar de voorstelling toe. En u kunt een van de theaters bezoeken volgende week, nadat u eerst OverUITdeKunst heeft gezien natuurlijk.

Inga Tjapkes

Simply Sondheim zie je in OverUIT de Kunst op TV Oost, zondag om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. De uitzending is ook online terug te kijken.