Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Meikever
Foto: RTV Oost fullscreen
Schilderij
Foto: RTV Oost fullscreen

Weblog: Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen

Geplaatst 31 mei 2018 - 13:39
Gewijzigd 03 jul 2018 - 11:01

Beestjes. Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen. De schoonheid van die beestjes, dát is wat kunstenares Hellen Abma uit Deventer bezighoudt. Ze tekent ze volop. Want onze insectenpopulatie neemt af. In Overijssel met soms schrikbarende cijfers. En dat baart zorgen.

Hellen houdt van de natuur, als kind kreeg ze door haar moeder al van alles in de hand gedrukt. Van kikker tot kever. Zo kreeg ze de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Hoewel ze van oorsprong beeldhouwer is, tekent ze sinds een aantal jaren eigenlijk alleen nog maar. Soms heel klein, zoals ook voor deze expositie, maar liever heel groot. Water, inkt, potloden, stiften, krijt - zo'n beetje alles behalve olie - of acrylverf gebruikt ze om te tekenen. Dat ze van oorsprong beeldhouwer is, zie je terug in grote medaillons met bol glas, waarachter de insecten uit het papier komen. Drie-dimensionaal-achtige tekeningen zijn het geworden. 

 

En zo heeft ze deze serie tekeningen gemaakt voor het NatuurHistorisch in Rotterdam. 'Waarom het werk van Hellen Abma?' vroeg ik directeur Kees Moeliker. Zijn antwoord is eenvoudig 'omdat ze kwam aankloppen en als kunst en natuur uit dit museum elkaar kunnen versterken, dan doe ik dat graag!'. Met tekeningen onder de arm wil Hellen de brug slaan tussen bezoekers van kabinetten vol beesten, insecten en vlinders. 'Want misschien zijn mijn zelfbedachte vlinders in de toekomst nog het enige dat we over hebben en kunnen we een vlinder of insect alleen nog in zo'n glazen kabinet zien. Ik wil dat duidelijk maken...' legt Hellen uit.  

Lees verder onder de foto...

Schilderij - fotograaf: RTV Oost

 Hellen weet nog dat toen ze in Broekland ging wonen, er vrij weinig zoemde in haar tuin en stukje bos. Ook voerden ze de grote hoeveelheid engerlingen fanatiek aan de kippen totdat Hellen zich realiseerde dat die larven er een paar jaar over doen om een meikever te worden. Tja, ikzelf ben geen fan van meikevers, maar Kees Moeliker van het NatuurHistorisch in Rotterdam legt me uit dat óók de meikever een aanzienlijke rol in de kringloop van het leven speelt. Niet alleen via de snavel van een kip. Dus, roep ik vanaf nu mijn hond tot de orde als ze weer op zo'n grote, waarschijnlijk eiwitrijke meikever gaat staan knagen, heb ik me voorgenomen.

 

Het verhaal is urgent. Dat blijkt wel als ik bel met Livia Leysen van de Overijsselse Bijenbeweging. De bij is exemplarisch voor het insect. De afnemende aantallen zijn echt zorgelijk te noemen en de provincie, wetenschappelijke instellingen zijn volop bezig om het tij te keren. Zonder bijen geen voedsel in de supermarkt, verheldert Kees Moeliker nog eens.

 

Als het gaat om Hellen: zij is reuze blij met de expositie in het NatuurHistorisch in Rotterdam en verheugt ze zich op haar reis naar Noorwegen deze zomer. Daar gaat ze een maand in de natuur werken, bij het water. Ze is benieuwd wat daar op haar afkomt. Dat houden we in de gaten, ondertussen is dit weekend haar werk te zien in OverUIT de Kunst online en op TV Oost.

Inga Tjapkes

Je ziet het werk van Hellen Abma zondag 3 juni in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. De uitzending kun je hier terugkijken.