Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Muziekgod Pan
Foto: RTV Oost/Inga Tjapkes fullscreen
Muziekgod Pan
Foto: RTV Oost fullscreen

Weblog: Hoe Muziekgod Pan op het dak in Enschede terechtkwam...

Geplaatst 08 jun 2018 - 13:02
Gewijzigd 03 jul 2018 - 11:01

Een van de laatste beelden van de Spacecowboys uit Deventer, 'In God We Trust' zat lange tijd bovenop een gemaal langs de IJssel bij Voorst, tijdens de eerste IJsselbiënnale.

Want:   

'There is Always more Space' is het credo van de Spacecowboys. Inderdaad, dat spreekt tot mijn verbeelding... dat er altijd meer ruimte beschikbaar, te vinden, te bedenken is. Ze maken sculpturen. Supergrote buitensculpturen zijn dat vaak. Voor de openbare ruimte, voor tuinen of voor expo's.  Ze houden van het bedenken, het uitvoeren en het avontuur dat daar elke keer weer bij komt kijken.

 

Beeldhouwers Albert Dedden en Paul Keizer hebben een studio in het Havenkwartier, waar je -als je langs rijdt- een blauwe baby aan de gevel ziet hangen. Hun 'hand' is op een vaak grappige manier herkenbaar. Zoals de Visman op de kade in Deventer, of de Giraf, de Gorilla en de Neushoorn voor de ingang van Burgers Zoo, de eenden uit de bubbels voor zwembad De Vrolijkheid in Zwolle of de leeuw voor het station in Duiven. U heeft ongetwijfeld eens een beeld van de boys gezien. Heldere beeldtaal en strakke belijning, zeggen ze zelf, met altijd een verwijzing naar de plek of het gebouw waar het beeld staat. "De organische vormen van onze onderwerpen worden vaak vereenvoudigd, soms tot op het cartooneske af."

 

Raar is dat 'God' bijna niet bestaan had, vertelt Mieke Conijn van de IJsselbiënnale. De Spacecowboys werden pas op het laatste moment gevraagd een groot buitenbeeld te maken omdat de afspraken met een buitenlandse kunstenaar maar niet rond wilde komen. Dat het alsnog en vooral snel moest, daar houden de Spacecowboys wel van: 

'Voor het maken van ons ontwerp voor de IJsselbiënnale ging er nog wel een middagje fotoshoot aan vooraf met Paulien en Caspar Menzel. Alles moet natuurlijk wel de juiste plek krijgen… schaalmodel gebouwd van het gemaaltje om de zithoek goed te krijgen zodat het niet lijkt alsof er zojuist een Alien op het dak geland is maar God’s houding ook nog enigszins naturel overkomt. Caspar (de jongen die model stond) geheel en al ingemeten en op de foto’s uitgewerkt en daarna kon alles opgeschaald worden naar circa 1:5. En dat hebben we geweten, want zijn we natuurlijk wel gewend om op flinke schaal te werken, maar dit is wel iets om letterlijk een stapje voor terug te doen, anders past het niet op het netvlies. 

En: Paul heeft inmiddels veel vrienden gemaakt bij de PUR fabriek, die nu van plan is om in Deventer een extra productie faciliteit te gaan openen, anders kunnen ze de vraag niet meer bijhouden. Inmiddels zijn alle losse delen in de maat gezet, en zijn we nu bezig om God in elkaar te zetten. Don’t try this at Home…'

Lees verder onder de foto:

Muziekgod Pan - fotograaf: RTV Oost

En terwijl de jonge 'God' op dat gemaal in Voorst dag in dag uit over dat water uitkeek tijdens de biënnale fietste Rob Kramer van het conservatorium in Enschede er op een zondagmorgen op zijn racefiets langs. Hij stopte, draaide om, fietste er nog eens langs en dacht: die moet ik hebben. Toen de eerste, meteen succesvolle, IJsselbiënnale voorbij was belde hij met de Spacecowboys. Of het misschien ook bovenop het dak van het conservatorium in Enschede mocht zitten? 

 

Rob zag de jonge muziekgod Pan in het beeld. De symboliek van een jonge muziekkunstenaar die op het punt staat in het diepe te springen, de wereld in. En zo geschiedde. Muziekgod Pan werd het gemaal afgehesen, gepoetst in de studio in Deventer en op een vrachtwagen naar Enschede vervoerd... Daar veranderde hij voorgoed de skyline van de binnenstad van Enschede. 

Inga Tjapkes

Kijk zondag naar OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. De uitzending terugkijken kan hier.