Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Sabine Uitslag
Foto: eigen foto fullscreen

De Luizenmoeder

Geplaatst 04 feb 2018 - 14:00

“Dag allemaal fijn dat je er bent” Ik hoor het nu overal. Meer dan 2,3 miljoen kijkers! Wat een fijne serie is dat toch. Ik heb het natuurlijk over de luizenmoeder. Dé TV hit van NPO3 op de zondagavond! Zoals de NRC het laatst kopte: ‘een politieke incorrecte verademing’. Voor de mensen die het niet kennen; ‘de Luizenmoeder’ is een geweldige Nederlandse serie over een lagere school. Je kan je afvragen wat er nou te lachen valt aan een lagere school, maar geloof me dit mag je niet missen!

Het gaat over groep 3 van de basisschool de Klimop. De ouders gedragen zich als leeuwen en leeuwinnen en hoeden over hun kroost. Het gaat over een pas gescheiden moeder Hannah die met haar dochter Floor nieuw is op de school en de geschreven en ongeschreven regels snel leert kennen. Het gaat over de strenge correcte juf Ank die van controle houdt, het schoolhoofd die politiek correct wil handelen en zichzelf als de herder van de school beschouwt, het gaat over ouderparticipatie, of moet ik zeggen ouderpartici-pizza? Een oudercommissie van groep 3 waarin ouders elkaar onderling de luizen afvangen.

 

De serie heeft absurde best wel vergaande humor. Maar het gaat zover dat het op z’n beurt weer hilarisch wordt. Eindelijk weer eens iets op de televisie waarom ik moet lachen tot ik letterlijk van de bank rol... En het lijkt wel elke week erger te worden.

 

De dogma’s vliegen je om de oren; een geadopteerd kindje met twee vaders; ‘nee dat vinden wij niet gek, dat vinden wij bijzonder’. Nu al gevleugelde uitspraken. Het is vooral heel incorrect, het is een soort spiegel van de samenleving, daarom is het waarschijnlijk ook zo’n daverend succes. Er wordt in deze serie een minimaatschappij in beeld gebracht waar bijna iedereen zich wel in kan herkennen of je nu wel of geen kinderen hebt.

 

Ik ga er vanavond weer eens lekker voor zitten. Even nergens aan denken en lekker lachen tot ik er buikpijn van krijgt, dat is pas gezond! Ik wens u een hele fijne zondag toe!

Sabine Uitslag

Sabine Uitslag is één van de vaste radiocolumnisten in het Radio Oost programma Zie Zo Zondag. Ze is oud-politica, presentatrice en spreker en heeft veel werkervaring in de zorg. In haar vrije tijd treedt ze op met haar rock-cover band Spinrock.

Meer lezen over: